Onmisbaar in elke shack: RTL-SDR Blog V3 dongle

Toen ik, na de aanschaf van mijn K-PO dx5000 (10- en 11 meter) transceiver, de RTL-SDR stick aanschafte waren mijn verwachtingen ervan niet heel hoog.
Ik had door de specificatielijst gebladerd en was tamelijk sceptisch; “hoe kan een veredelde USB televisie stick een hardware-matige ontvanger vervangen ?”

De specs van de dongle in een notendopje hieronder:
– Ontvangen van (digitale) signalen op frequenties tussen 500 kHz en 1.75 GHz (afhankelijk van model).
– ADC resolution: 8bits (ENOB ~7)
– Aanbevolen maximale sample rate: 2.56 MS/s
– Minimale systeemeisen: dual core processor óf indien gebruikt voor ADS-B is een single board computer zoals een raspberry pi voldoende.
– Prijs rond €25 – €40

Allereerst heb ik deze dongle aangeschaft om ook te kunnen luisteren op de banden waar ik geen transceiver voor had en hiermee overtrof hij al al mijn verwachtingen; hij ontving in combinatie met een stuk draad al aardig wat stations maar na het maken en plaatsen van een PA0RDT actieve antenne (mini whip) in de mast ging de kwaliteit en het bereik van de ontvanger gigantisch omhoog.

Na een periode van “draaien” over de frequenties heb ik mijn focus gelegd op het spotten van digitale signalen.
Hiervoor heb ik de volgende applicatie applicaties geïnstalleerd en geconfigureerd:

  • WSJT-X (https://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/wsjtx.html)
  • JS8CALL (https://js8call.com/)
  • COM2COM (https://sourceforge.net/projects/com0com/)
  • Virtual Audio Cable (https://vb-audio.com/Cable/)

Nadat dit alles ingesteld was en ook PSK Reporting ingeschakeld was zag ik pas wat het ontvangstbereik van de combinatie was.
Ik zag signalen binnenkomen van nagenoeg alle landen in Europa met FT8 op de 20 meter (7.074) en zelfs enkele signalen vanuit Aziatisch Rusland, Australië en Amerika en dit met de antenne (net) boven de dakgoot.

Ik ben zo positief verrast door de veelzijdigheid, bereik en prijs/kwaliteit van zowel de RTL SDR dongle als de PA0RDT mini Whip dat ik nog een tweede RTL SDR dongle in combinatie met een ADS-B (1090mhz) antenne heb aangeschaft ter uitbreiding van de shack.
Hierover later meer.

De RTL SDR dongle is zo veelzijdig dat ik hem voor zowel HF als VHF en UHF aanraad en ik het een goede aanvulling vindt voor elke shack.