Na de succesvolle testen en de overweldigende prestaties met de digitale modes van de eerste RTL SDR dongle heb ik besloten om mij te verdiepen in het volgen en delen van vluchtdata.
Hier zijn 2 “grote” software aanbieders voor: Flightradar24 en Flightaware.
Beide geven deelnemers als dank een premium of business account voor het delen van de flight data.
Flightaware en Flightradar24 hebben een tweetal trajecten: Zelf bouwen of vraag een gratis ADS-B receiver aan.
Onderstaand de links naar beide trajecten bij beide leveranciers:
Flightaware
Zelf bouwen
ADS-B ontvanger aanvragen
Flightradar24
Zelf bouwen
ADS-B ontvanger aanvragen
Ik heb besloten om te gaan voor het zelf bouwen van een Flightradar24 opstelling.
Dit omdat ik mijn huidige Raspberry pi 3b+ hiervoor kan inzetten en tijdens het wachten op de bestellingen alvast het één en ander kon instellen met de huidige RTL SDR dongle.
Ik heb de volgende hardware besteld bij de favoriete Chinese webwinkel:
- RTL SDR Dongle
- 20m RG58 kabel met BNC en SMA connectoren
- SMA naar BNC verloop
- ADS-B 1090 Mhz 12 DB pcb strip antenne
Nadat de Raspberry PI via bovenstaande link was geïnstalleerd, alles functioneerde en ik het businessaccount had verkregen miste ik alleen de optie om te kijken welke specifieke vluchten ik deelde.
Na wat speurwerk heb ik gevonden dat met Virtual Radar Server (https://www.virtualradarserver.co.uk/) het mogelijk was om andere bronnen in te geven als input omdat de RTL SDR stick natuurlijk al (dedicated) bezet was door de flightradar24 applicatie.
Op https://www.virtualradarserver.co.uk/Mono.aspx staat een goede uitleg hoe de applicatie geïnstalleerd en geconfigureerd dient te worden.
Na het instellen van de “Decoded data (30003)” via de FRFeed24 opties menu (Poort 8754) was het voor mij mogelijk om de RECEIVER bron in VRS WebAdmin aan te passen naar 127.0.0.1:30003 en daarnaast de default port van VRS te veranderen naar 8081.
Hierna kon ik, naast het doorgeven van de data aan Flightradar24, ook zien welke vliegtuigen er door mij gezien werden inclusief alle vluchtdata en recente afbeeldingen van de kisten.
Na het opzetten van een webpoort naar de PI kon ik ook vrienden en familie toegang geven tot deze data en kon ik zelf ook, op afstand, de data inzien.
Dit was een zeer leuk project om op te zetten en ervaring mee op te doen, zeker vanwege de communicatie tussen de verschillende applicaties en de techniek achter het “digitaal vliegtuig spotten”.
Vond u deze blog interessant, wilt u hier iets op aanmerken of heeft u ook een verhaal voor het Blog ?
Neem contact met ons op via: Contact !