Portable operations en stroomvoorziening – Deel 1

Toen ik door mijn werkgever gevraagd werd wat ik als kerstcadeau zou willen hebben, heb ik redelijk lang nagedacht.
Het criteria was: het moet iets zijn wat ik leuk zou vinden maar anders niet zou aanschaffen.

Ik dacht gelijk aan ons recentelijk aangeschafte vouwwagen en een mogelijkheid om hierin zelf opgewekte stroom te kunnen gebruiken.
Om kleine 12v apparatuur te kunnen gebruiken, verlichting aan te hebben en voor het opladen van mobiele telefoons en tablets.

Na wat onderzoek online kwam ik uit bij een 20 Watt zonnepaneel kit (met 7.2 ah accu).
Deze kit bevatte alle aansluitmaterialen, kabels, controller en de accu.
Hiermee is het, in eerste instantie, mogelijk om een LEDstrip tot wel 8 uur lang te laten branden zonder dat er zonneschijn hoeft te zijn.
Daarnaast is de capaciteit van het zonnepaneel en de accu’s uitbreidbaar.
De maximale PV input is: 390 w(12v) en een maximale stroom is 30A.

Na het lezen van de specs (en terugdenkend aan de velddag bij Veron a11 (link hier)) bedacht ik mij dat dit ook een leuke uitbreiding voor de hobby kon zijn en de eerste stap naar een stroomvoorziening om Portabel te kunnen gaan.

In het verlengde van dit besloot ik, naast het zonnepanelen set, ook eenĀ PNI HP62 portofoon met PNI extra 48 magneet antenne te vragen om uiteindelijk te kunnen gebruiken voor het beoogde doel.

Na het ontvangen van beide ben ik de portofoon gaan testen in de auto en heb ik de accu, controller en zonnepaneel verwerkt in een kunststof gereedschapskist.
Zie onder.

Binnen in deze koffer is een houten inzetstuk gemaakt waarin de accu is vastgezeten er een mogelijkheid is voor het plaatsen van 3 additionele (7,2 ah) accu’s.
Tevens heb ik (tijdelijk) een led module met strip als verbruiker aangesloten maar deze zal uiteindelijk worden vervangen door een paneel waarin meedere aansluitingen en meters zitten (sigarettenaansteker, USB (eventueel QC), schakelaars en volt (en ampere) meters).

De test met de PNI HP62 icm de extra 48 antenne van MAAR 45cm verliepen goed.
De antenne leek alsof het een radioantenne was en het bereik was met maximaal 10 km voordat ik in de ruis opging zeker niet slecht. In combinatie met de PNI ML100 welke ik eerder had aangeschaft werd het bereik vergroot naar 20-25 km.

In deel 2 neem ik jullie mee naar de resultaten van de praktijktesten en beschrijf ik verder welke aanpassingen er tussendoor zijn gemaakt.